Opening Domela Nieuwenhuisplantsoen Amsterdam

Het Domela Nieuwenhuisplantsoen is een klein plantsoen in de vorm van een driehoek in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West. Het plantsoen ligt ten noorden van het Westerpark aan de andere kant van de spoorlijn naar Sloterdijk en de Zaanstraat, ten westen van de Spaarndammerstraat en ten zuiden van de Westzaanstraat. Het plantsoen is in 1972 aangelegd op het terrein van de in 1968 gesloopte Maria Magdelenakerk.

Domela nieuwenhuisplantsoen amsterdam draaiorgel pierementje

Het plantsoen is evenals de Domela Nieuwenhuisstraat vernoemd naar Ferdinand Domela Nieuwenhuis. De Domela Nieuwenhuisstraat bestond als sinds 8 juni 1960 maar bevindt zich echter in een heel ander stadsdeel, namelijk in Osdorpnabij het Jan van Zutphenplantsoen. Het plantsoen kreeg op 20 december 1972 op verzoek van de bewoners deze naam omdat Domela Nieuwenhuis in de nabijheid op de Haarlemmerdijk had gewoond.[1]

In de nabijheid, op het Nassauplein, staat zijn standbeeld vervaardigd door beeldhouwer Johan Polet in 1931.

Domela dag Domela nieuwenhuisplantsoen amsterdam draaiorgel pierementje

Het groen in het plantsoen wordt door een groep actieve buurtbewoners regelmatig onderhouden en heeft er zelf voor gezorgd dat het plantsoen er goed verzorgd bij ligt. In 2010 waren er plannen om een deel van het plantsoen te bebouwen en het resterende deel een opknapbeurt te geven.

Zondag 12 mei is de feestelijke heropening van het Domela Nieuwenhuisplantsoen, de groene entree van de Spaarndammerbuurt. Met een grondige opknapbeurt is het plantsoen groener geworden en is ook de geschiedenis van de Maria Magdalenakerk die hier voorheen stond, meer benadrukt.

Maria Magdalenakerk

Dit mooie plantsoen is grondig opgeknapt, met een ontwerp waarin de historie van de plek is verwerkt. Zowel katholiek als anarchistisch. Bijzondere elementen zijn een kunstwerk met metalen bogen ontworpen door Peter Ulle, dat verwijst naar het koor van de Maria Magdalenakerk die hier ooit stond, de herstelde kerkmuur en kunst van Elspeth Pikaar in de koorvloer. Ook is er veel aandacht besteed aan de natuur. Zo vangt het groen veel regenwater op en zijn er speciaal voor de bijen, vlinders en andere insecten veel verschillende plantensoorten aangeplant.

Domela nieuwenhuisplantsoen amsterdam draaiorgel pierementje

Om deze opening luister bij te zetten werd ik uitgenodigd om met “Het Pierementje” deze middag leuke Amsterdamse muziek te draaien. Het zonnetje scheen en het werd een mooie middag!

Getagd , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.