In 2019 is het 100 jaar geleden dat Mary Servaes-Bey, beter bekend als de Zangeres zonder Naam, in Leiden werd geboren. De Zangeres verkocht meer dan 16 miljoen platen en groeide door haar repertoire, performance en maatschappelijke betrokkenheid uit tot een icoon in de Nederlandse muziekwereld.

Wat betekent de Zangeres zonder naam anno 2019 voor Leiden (en de rest van Nederland).
Wat kunnen wij leren van de Zangeres zonder naam en haar levensliederen? Kan (haar)muziek voor verbinding zorgen in een tijd van toenemende polarisatie?
Aftrap theaterseizoen
Op zaterdag 11 mei werd in het Openlucht Theater in Leiden de aftrap gegeven van het nieuwe theaterseizoen. Ditmaal uiteraard in het teken van de Zangeres Zonder Naam.
Optredens
Er vonden optredens plaats van diverse artiesten, zoals Stefan Mondial en Harmina de Jonge, die overal optreedt als de Zangeres Zonder Naam, en zelfs de prachtige originele jurken in haar bezit heeft!

Accordeonist Hiddo van Os en Frank van Leeuwen gaven een sing-a-long met bekende smartlappen en deelde tekstboekjes uit aan het publiek.
een groep Acteurs speelde verhalen van de stad: vier scènes, geïnspireerd op haar leven, maar vooral door de liederen en teksten die ze ten gehore bracht. Vier scènes over de momenten in het leven die ze zo vaak bezong: kind zijn, verliefd zijn, scheiden en doodgaan
Willem Beij, zoon van Jerry Beij en neef van de Zangeres, gaf als uitsmijter nog een paar leuke nummers van zijn vader ten gehore. Willem blijkt nog altijd een showman te zijn en kreeg het hele publiek mee!
Draaiorgel “Frans Hals”
Het grote draaiorgel “Frans Hals” werd, door zijn enorme repertoire met véle smartlappen en liedjes van Mary Servaes, uitgenodigd om het publiek te onthalen en in de pauze gezellige muziek te spelen!
